Actes d’homenatge als brigadistes internacionals

Posted

L’Institut d’Estudis del Baix Empordà, juntament amb el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, promouen per als mesos de setembre i octubre un seguit d’actes per homenatjar els brigadistes internacionals que van participar vuitanta anys enrere a la Guerra Civil en aquestes contrades.

Els actes inclouen xerrades, projeccions de documentals, visites guiades i altres, que tindran lloc en diferents localitzacions de la vall d’Aro. El programa previst és el següent:

Divendres 14 de setembre a les 18 h: projecció del documental Lesa Humanitat (2017) al teatre auditori Narcís Masferrer de Sant Feliu de Guíxols (plaça del Monestir, s/n). El film tracta sobre les fosses comunes i està escrit i dirigit per Héctor Fáver. A continuació de la projecció hi haurà una taula rodona amb el director.

Divendres 21 de setembre a les 19 h: conferència “Recuperant la història dels brigadistes” al centre cívic de Vilartagues (plaça Salvador Espriu, 17220 Sant Feliu de Guíxols). Presentarà el doctor en Història i metge Carles Hervàs, que realitzarà una introducció a la xarxa hospitalària de les brigades internacionals, i la xerrada anirà a càrrec de la doctora en Història Lourdes Prades, que tractarà la història dels brigadistes i presentarà la plataforma SIDBRINT.

Diumenge 23 de setembre a les 19 h: projecció del documental Spanien im Herzen – Hans Beimler und Anderen (1985) al Tinglado del port de Sant Feliu de Guíxols. El film gira entorn del brigadista alemany Hans Beimler i està dirigit per Karlheinz Mund. La projecció serà en versió original subtitulada en castellà. A continuació hi haurà una taula rodona amb el director.

Divendres 5 d’octubre a les 19 h: conferència “L’hospital de les brigades internacionals número 4 de s’Agaró” a la sala d’actes de l’Hotel S’Agaró (platja de Sant Pol, s/n 17248 S’Agaró). Anirà a càrrec de la investigadora Esther Bussot.

Diumenge 7 d’octubre a partir de les 10 h: caminada “Els llocs viscuts pels brigadistes”, sota el guiatge de la investigadora Esther Bussot i l’arxiver Jordi Gaitx. Començarà a Sant Pol a les deu del matí i acabarà al voltant de quarts d’una al cementiri municipal de Sant Feliu de Guíxols, on reposen les restes de vuit brigadistes internacionals morts l’any 1938. L’itinerari previst és el següent:

  • 10:00 h – Sortida de l’Hostal de la Gavina de s’Agaró
  • 10:30 h – Senya Blanca
  • 10:55 h – Hotel S’Agaró
  • 11:05 h – Taverna del Mar
  • 11:25 h – Platja de Sant Pol
  • 11:45 h – Passeig del Mar de Sant Feliu de Guíxols – Casa Patxot
  • 12:30 h – Cementiri de Sant Feliu de Guíxols

Diumenge 7 d’octubre a les 13 h: acte institucional d’homenatge als brigadistes internacionals enterrats al cementiri de Sant Feliu de Guíxols (ronda Narcís Massanas, 102). Les autoritats faran un seguit de parlaments d’agraïment als familiars i representants dels brigadistes. Tot seguit, l’Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols interpretarà un breu concert.

Dilluns 15 d’octubre a les 19 h: acte de memòria amb motiu del dia nacional de les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme a la plaça Mossèn Baldiri Reixach de Santa Cristina d’Aro. S’homenatjarà a Mariano Vendrell i Joan Llambí, dos afusellats a Santa Cristina en època franquista.

 

En relació amb tots aquests actes, al mes de desembre hi haurà la presentació del número 81 de la revista cultural L’Arjau, coordinada per l’arxiu municipal de Sant Feliu de Guíxols. Estarà dedicat a la solidaritat en temps de guerra, amb motiu de la commemoració de la retirada dels brigadistes internacionals. I el dissabte 10 de novembre a les 12 del migdia es presentarà a l’antic Casino de Castell d’Aro (carrer del Castell, 15-17) el volum 37 dels Estudis del Baix Empordà que comptarà, entre d’altres, amb un documentat treball d’Esther Bussot sobre els vuit brigadistes enterrats al cementiri de Sant Feliu de Guíxols.

 

Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç o descarregar-vos el díptic informatiu de les activitats programades: Díptic Brigadistes