Notícies

El proper diumenge 24 de novembre a partir de les 10 del matí tindrà lloc una sortida per conèixer els bolets de la duna continental del Montgrí. L’activitat és gratuïta i tindrà una durada aproximada d’unes tres hores.

Més informació sobre aquesta activitat

El proper divendres 8 de juny a les set de la tarda a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà tindrà lloc la presentació de l’exposició virtual 1918. La Gran Guerra des del Baix Empordà i la conferència “Repercussions de la Primera Guerra Mundial a la indústria surera del Baix Empordà”.

Més informació sobre aquesta activitat

El proper 26 de maig tindrà lloc de 9:30 a 13:30 h a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà el taller “Conservació domèstica de fotografies”.

Més informació sobre aquesta activitat

El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus i, com cada any, els museus de la comarca participen activament en aquesta diada amb diversos actes.

Recull d’activitats programades

Els propers 1 i 2 d’octubre tindrà lloc una nova edició del Cap de Setmana Ibèric, en el qual Ullastret, Palafrugell i Palamós han programat diverses activitats al voltant del comerç en època ibèrica.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Els propers 21 a 23 d’octubre la CCEPC celebrarà el seu desè congrés a Manresa, centrat en els recursos i el territori.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

L’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya” arriba a Palamós, on es podrà visitar del 12 de febrer al 10 de març de 2016.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Dissabte 14 de novembre tindrà lloc a la Sala Polivalent de Verges a partir de les deu del matí el III Fòrum de Recerca del Baix Ter.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Els dies 7 i 14 de novembre de 2015 tindrà lloc a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà el curs “Paleografia aplicada a l’estudi de la genealogia“, al voltant de les tipologies documentals que són bàsiques per cercar les arrels familiars.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Divendres 5 de juny tindrà lloc a les set de la tarda a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà l’acte titulat “Amb gust empordanès. Tastets de gastronomia als arxius del Baix Empordà”.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Divendres 13 de març a les vuit del vespre s’inaugura a la sala polivalent de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà (ACBE) l’exposició “Centenari de les Escoles Normals de Mestres de Girona (1914-2014)”.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Dissabte 28 de febrer tindrà lloc a les sis de la tarda a la Sala Abat Panyelles del Monestir de Sant Feliu de Guíxols la inauguració de l’exposició “Fustes i canons. Una aventura del segle XVIII”.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Divendres 24 de gener tindrà lloc a dos quarts de nou del vespre al Museu del Suro de Palafrugell una conferència a càrrec del jutge Santiago Vidal.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Divendres 19 de desembre tindrà lloc a dos quarts de nou del vespre al Museu del Suro de Palafrugell la conferència titulada “La cultura catalana i la seva projecció exterior”, a càrrec de l’escriptor Vicenç Villatoro.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Dijous 4 de desembre a les set del vespre es presenta a la sala de congressos del monestir de Sant Feliu de Guíxols (planta quarta) el llibre Les Set Caixes de Dory Sontheimer.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Dissabte 29 de novembre tindrà lloc a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà la III Jornada “Actualitat i projecció de la recerca en el món local”, organitzat pel Patronat Francesc Eiximenis (PFE) de la Diputació de Girona.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

El dissabte 22 de novembre a les cinc de la tarda la Dra. M. Eulàlia Subirà (UAB) pronunciarà al local social de l’ajuntament d’Ullastret la conferència “Els caps tallats d’Ullastret: metodologia i resultats dels estudis i anàlisis arqueobiològics”.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

El dissabte 15 de novembre a les 11:30 s’inaugurarà al MAC-Ullastret l’exposició “Els caps tallats d’Ullastret: violència i ritual al món iber”, que presenta la recerca relacionada amb els cranis trobats a les excavacions del Puig de Sant Andreu l’any 2012.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Divendres 7 de novembre a les set de la tarda tindrà lloc al Museu de la Pesca de Palamós la primera de les Converses de Taverna del cicle 2014-2015, dedicada a la pesca del corall.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

L’Arxiu Comarcal del Baix Empordà ha programat per al proper mes de novembre dos cursos, un sobre la gestió de la documentació a les empreses i l’altre sobre recursos a la xarxa per a recerques genealògiques. Les inscripcions estan obertes!

Més informació sobre els cursos de l’ACBE

El proper cap de setmana (4 i 5 d’octubre) se celebrarà la catorzena edició del Cap de Setmana Ibèric, que enguany té com a eix temàtic la dona al món iber. Dos dels jaciments més notables de la comarca (Ullastret i Castell de la Fosca) hi participen amb diverses activitats.

Més informació sobre el Cap de Setmana Ibèric al Baix Empordà

Amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni s’han programat per al proper cap de setmana arreu de la comarca nombrosos actes que trobareu enumerats al següent enllaç:

Jornades Europees del Patrimoni 2014 al Baix Empordà

El proper divendres 5 de setembre a les vuit del vespre tindrà lloc al Museu del Suro de Palafrugell la presentació del llibre La Guerra de Successió i la introducció del règim borbònic a Palafrugell. Una lectura històrica, de l’historiador Jordi Turró i Anguila.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

A partir del dimarts 1 de juliol el Museu de la Pesca de Palamós amplia la seva oferta habitual amb les activitats d’estiu, d’entre les quals destaquen diverses visites temàtiques a bord del “Rafael” o demostracions de cuines històriques.

Més informació sobre aquestes i altres activitats

El dissabte 21 de juny a partir de les nou del matí i durant tot el dia tindrà lloc la dotzena edició de la Festa de la Pela del Suro a Llofriu.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

El divendres 13 de juny a les vuit del vespre es durà a terme a la sala polivalent de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà (ACBE) l’acte que els arxius de la comarca han preparat conjuntament per commemorar el Tricentenari i la presentació de l’exposició en línia “1714. Testimonis de la Guerra de Successió als arxius del Baix Empordà”.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

El divendres 6 de juny tindrà lloc a les set de la tarda una visita a la premsa romana de Llafranc i, tot seguit, una lectura de textos clàssics. L’acte finalitzarà amb un tast de vins i formatges.

Més informació sobre aquesta i altres activitats

Amb motiu de l’incendi que ha afectat la vall de Bell-lloc, Palamós organitza el diumenge 1 de juny un acte simbòlic sota el lema “Omplim de verd la Vall de Bell-lloc!”. El programa inclou diverses activitats, com una caminada des de la finca municipal de can Pere Tià fins al santuari de Bell-lloc, la realització d’una cadena humana, etc.

Més informació sobre aquest acte i altres de propers

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS 2014

El proper 18 de maig se celebra arreu del món el Dia Internacional dels Museus. Amb aquest motiu, les institucions museístiques d’arreu de la comarca han preparat tot un seguit d’actes per al cap de setmana del 17 i 18 de maig, que podeu trobar aplegats clicant el següent enllaç:

Activitats del Dia Internacional dels Museus

International Museum Day 2014

El proper 18 de maig se celebra arreu del món el Dia Internacional dels Museus. Amb aquest motiu, algunes institucions museístiques d’arreu de la comarca han preparat tot un seguit d’actes per al cap de setmana del 17 i 18 de maig, que us detallem a continuació:

Palafrugell

Tot el cap de setmana

Jornada de portes obertes al Museu del Suro.

Exposició La Joia del Museu: Amb suro al cap; tricornis, cascos i salacots.

Dissabte 17

A les 22 h., La Nit dels Museus: Còctel i Música al Museu del Suro.

Diumenge 18

A les 11 h., visita guiada a l’exposició permanent del Museu.

A les 12 h., visita guiada als antics forns d’aglomerat de la Bòbila vella.

Per a més informació, podeu visitar la pàgina web del Museu del Suro o bé posar-vos-hi en contacte per mitjà del telèfon (972 30 78 25) o el correu electrònic (info[a]museudelsuro.cat).

Sant Feliu de Guíxols

Dissabte 17

De 8 a 14 h., concurs de pintura ràpida.

De 8 a 24 h., concurs Instagram.

A les 18:30 h., lliurament de premis del concurs de pintura ràpida.

A les 21 h., concert d’orgue a la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels (Monestir).

En acabat del concert, al mateix monestir, hi haurà el sopar monacal.

Tant el concert com el sopar són activitats de pagament. Per a més informació, podeu trucar a l’Oficina de Turisme i Museu de Sant Feliu de Guíxols (, només matins de 10 a 14 h.) o bé visitar la pàgina web dels Amics del Museu de Sant Feliu de Guíxols.

MANIFEST DE SIDILLÀ

L’Institut d’Estudis del Baix Empordà (IEBE), davant la resolució per la qual el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha arxivat l’expedient de declaració de monument historicoartístic de l’església de Sant Romà de Sidillà (municipi de Foixà), vol fer un clam en defensa d’aquest monument pre-romànic i del poblat medieval del seu entorn immediat.

Mes noticies

L’Institut d’Estudis del Baix Empordà (IEBE), davant la resolució CLT/2365/2013 de 30 d’octubre (DOGC n. 6501 de 14.11.2013) per la qual el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha arxivat l’expedient de declaració de monument historicoartístic de l’església de Sant Romà de Sidillà (municipi de Foixà), vol fer un clam en defensa d’aquest monument pre-romànic i del poblat medieval del seu entorn immediat. El considerem un dels conjunts de més alt valor i interès arqueològic, arquitectònic i històric, no tan sols de la comarca sinó de tot el país, que mereix ser protegit, rehabilitat i estudiat. La seva pèrdua o destrucció constituiria un atemptat irreparable contra el patrimoni cultural català.

Per tots aquests motius l’IEBE

MANIFESTA:

1.- Atès que la resolució esmentada diu literalment que “s’aixeca la suspensió de les llicències municipals de parcel•lació, urbanització o demolició en la zona afectada”, és evident que es rebaixa substancialment el nivell de protecció del conjunt històric de Sidillà, el qual, tot i restar encara emparat legalment pel fet de constar en la categoria de restants béns integrants del patrimoni cultural català, queda en una situació extremament vulnerable en el sentit més físic del terme, cosa que podria desembocar en la seva total desaparició en pocs anys si no s’emprenen les mesures oportunes per evitar-ho. En aquest sentit, l’IEBE insta l’Ajuntament de Foixà per tal que promogui amb tota celeritat la catalogació del conjunt de Sidillà com a Bé Cultural d’Interès Local, sense renunciar, és clar, a una futura declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

2.- Volem recordar que el patrimoni cultural el constitueixen no sols els grans monuments representatius del poder (catedrals, monestirs, castells, palaus, etc.) que tenen una rellevància evident, sinó també els testimonis de la vida quotidiana, de les classes socials menys afavorides, que configuren la nostra història en tota la seva rica diversitat. El poble oblidat de Sidillà, com a monument i jaciment arqueològic, n’és un exemple excepcional, per la qual cosa considerem fora de tot dubte el seu interès cultural i científic i per aquesta raó sol•licitem el màxim nivell de protecció.

3.- L’estat lamentable que avui presenta el conjunt de Sidillà, perdut entre les dunes i el bosc, es deu a múltiples factors, entre els quals no és el menor la desídia i el menyspreu de les diverses administracions, que l’han oblidat sistemàticament durant decennis. Recordem que ja als anys 1960 el Dr. Miquel Oliva, eminent arqueòleg, va intentar promoure, sense èxit, el seu estudi, excavació i consolidació. Posteriorment han estat múltiples les iniciatives particulars o de col•lectius encaminades a aconseguir la seva preservació, tot plegat per arribar a la incoació d’un expedient que trenta-un anys més tard es clou de forma negativa. L’IEBE sol•licita al Departament de Cultura que rectifiqui la seva decisió i que es comprometi en la posada en valor de tot el conjunt de Sidillà.

4.- Amb la voluntat de protegir, dignificar i estudiar el conjunt de Sidillà, l’IEBE proposa la creació d’una Plataforma Cívica en la qual hi tinguin cabuda les administracions (Ajuntament, Consell Comarcal, Diputació, Generalitat,…) i també les entitats i associacions de defensa del patrimoni, veïns i propietaris de la zona afectada i tots els ciutadans que s’hi vulguin adherir.

Pensem que el salvament de Sidillà és tant o més una qüestió de voluntats que de recursos o aportacions materials, que també calen. Sidillà ha de ser, en un futur proper, un conjunt arquitectònic i arqueològic incorporat als itineraris del ric patrimoni cultural del Baix Empordà.

L’IEBE, en el seu deure i voluntat de promoure la preservació, estudi i difusió del patrimoni cultural per ajudar a generar una societat més culta on convergeixin inquietuds i visió de futur, fa una crida enèrgica a la ciutadania i a les administracions competents per resoldre, amb urgència, la situació, molt preocupant, en què es troba el conjunt de Sidillà.

INSTITUT D’ESTUDIS DEL BAIX EMPORDÀ

Sidillà, dissabte 30 de novembre de 2013